Anul 2010 se pare ca nu este doar anul "crizei" financiare pentru Romania, ci si al "crizei" alimentelor obtinute din agricultura interna.
Din pacate, datorita vremii nefavorabile, ploilor abundente si inundatiilor se pare ca anul acesta va fi un an de criza si in agricultura, iar mierea intra si ea in categoria produselor alimentare a caror productie depinde de evolutia vremii, mai ales in perioada de inflorescenta a florilor de la care albinele culeg nectarul.
Anul acesta ploile nu ne-au ocolit toata primavara, iar in plin sezon de cules la salcam, abia daca au fost 2-3 zile fara ploi, sau cateva ore/zi cu cer senin. Desi apicultorii profesionisti obisnuiau intr-un an normal sa prinda salcam in 2-3 zone diferite ale tarii, anul acesta lucrurile au mers prost cam peste tot.
Daca intr-un an bun (cum a fost anul 2009) Romania producea 15.000 tone de miere de salcam, anul acesta s-au facut poate vre-o 3.000 tone, adica o productie compromisa in proportie de 80%.
Cum anume ii va afecta asta pe consumatorii din Romania ??
Va explic cat mai clar si corect: preturile la miere pe piata romaneasca nu sunt dictate de consumul intern, ci de cererea la export. Tinand cont ca productia de miere de salcam din acest an nu a fost compromisa doar in Romania, ci in toate tarile vecine (Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia si altele), mari producatoare si ele de miere de salcam, asta inseamna ca nu se vor mai putea acoperi necesitatile la export catre tarile din Europa de Vest.
Cele mai mari tari consumatoare de miere: Germania,Austria, Italia, Franta, Anglia, Olanda se aprovizionau in proportie de 50-70% cu miere de salcam din Europa de Vest. Anul acesta cererea va depasi cu mult oferta, ceea ce va duce la o majorare a preturilor la miere de salcam vrac.
Probabil va veti intreba de ce trebuie sa plateasca si consumatorii din Romania pretul pe care il platesc importatorii din Europa de Vest ??
E simplu: odata ce exista firme care achizitioneaza miere de la apicultori pentru exportul vrac, pretul la achizitie va fi in functie de cererea de la export.
Nici un apicultor nu-si va mai vinde mierea mai ieftin, indiferent ca acea miere va ajunge la intern sau la export.
Ba mai mult, anul acesta este primul an FARA SUBVENTII pentru apicultori, ceea ce ii indeamna sa ceara un pret crescut firmelor procesatoare.
Deci, chiar daca traim in Romania, si castigam salariile din Romania, va trebui anul acesta sa platim mierea si alte alimente la fel de scump ca cei din Vest, mai ales ca statul a gasit de cuvinta sa creasca si TVA-ul, fara a lua in calcul nici un moment varianta de a aplica o taxa diferentiata - mai mica pentru produsele obtinute din agricultura (ca sa va dau un exemplu in Polonia produsele obtinute direct din agricultura si neprocesate au TVA de 3%, iar restul produselor TVA de 22%.)
Nici ca se putea mai rau la noi intr-un an de criza!!!
Efectul: vanzarile pe piata interna vor scadea semnificativ!!! Inca o ramura a agriculturii la un pas de faliment.
Se pare ca anul 2011 va debuta la fel. Primavara friguroasa, familii slabe, cules slab. Oare cum vom mai rezista.
RăspundețiȘtergere