miercuri, 8 septembrie 2010

Proprietatile latisorului de matca

Laptisorul de matca este folosit pentru hranirea directa a matcii si a larvelor in primele zile. Larvele de matca nu pot consuma hrana atat de rapid pe cat o produc, astfel ca laptisorul de matca se cumuleaza in botci, existand astfel posibilitatea de a fi recoltat de catre om.

Spectaculoasa fertilitate a matcii (poate depune pana la 2.000 oua/zi) si viata mult mai lunga a matcii (traieste pana la 5 ani, pe cand albina lucratoare in medie 40 zile), hranita exlusiv cu laptisor de matca, sunt cele 2 argumente principale care au condus in timp la concluzia ca aceste proprietati pot fi benefice si omului.

Compozitia laptisorului de matca: apa 60-70%, proteine 17-45%, zaharuri 18%, lipide 3,5%, minerale 2%. Laptisorul de matca are probabil cea mai mare concentratie de vitamina B5 dintre toate produsele naturale cunoscute.

Se recomanda a fi folosit pentru uz intern, in amestec cu miere de 2%, pentru persoanele adulte, adica la 1kg miere sa se amestece 20gr laptisor de matca, si se va consuma din acel amestec 2-3 lingurite pe zi.

Pentru omul sanatos, laptisorul de matca actioneaza ca stimulent general, imbunatateste imunitatea si buna functionare a organismului. Cei care au consumat acest produs declara ca au resimtit o stare generala foarte buna - lipsa oboselii, o mai mare capacitate de invatare si o mai buna memorie.

Laptisorul de matca este contraindicat persoanelor alergice la produsele apicole, femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza, tocami pentru ca nu se cunosc toate cu exactitate toate actiunile pe care laptisor de matca le are asupra organisumului.

Un comentariu:

A apărut o eroare în acest obiect gadget